Marja-aronia aidanteet kun taas ihan notkuvat marjoista, niin päätin täällä kertaa kerätä sadon hyötykäyttöön. Sellaisenaankin aronian marjat ovat syötäviä, ja olenkin niitä ripotellut silloin tällöin aamuisin jugurtin päälle tai heittänyt smoothien sekaan. Kuitenkin kypsennettynä ne maistuvat mielestäni paremmilta, kun lievä karvas maku häviää. Päätin kehitellä jonkin yksinkertaisen piirakan, tietysti gluteenittoman ja sokerittoman, hieman hunajaa tosin käytin. Kananmunatonkin siitä tuli, kun ei sattunut munia kotona olemaan. Laiton aronian kaveriksi luumuja ja omenoita, mutta myös pelkkä aronia toimii, sitäkin kokeilin ja hyvää tuli. Pohjaa voi tietysti muunnella, ja tehdä ilmankin kesäkurpitsaa, jos haluaa. Tästä nyt tuli kuitenkin kunnon sadonkorjuupiirakka, ja kesäkurpitsalla saa mukavasti mehevyyttä pohjaan.
Pohja:
n. 3 dl kesäkurpitsaa raastettuna
2 dl kookosjauhoa
0,5 dl täysjyväriisijauhoa
2 tl psylliumia
50 g voita sulatettuna
0,5 dl hunajaa
n. 3 dl vettä
1 tl luomu vaniljajauhetta
1 tl kanelia
Sekoita yhteen raastettu kesäkurpitsa ja kuivat aineet. Lisää sulatettu voi, hunaja ja vettä pikkuhiljaa, kunnes taikinasta tulee notkeaa ja sekoita tasaiseksi. Levitä taikina voipaperilla vuoratulle uunipellille.
Täyte:
4 dl aroniamarjoja
n. 20 kpl pieniä kypsiä luumuja
4-5 pientä omenaa
1 dl kookosmaitoa
2 dl turkkilaista jugurttia
1 rkl chia siemeniä
0,5 dl hunajaa tai maun mukaan
Poista luumuista kivet ja leikkaa omenat lohkoiksi. Lado pohjan päälle aroniamarjat, halkaistut luumut ja omenanlohkot.
Sekoita yhteen kookosmaito, turkkilainen jugurtti (voit myös käyttää vain jompaa kumpaa), hunaja ja chian siemeniä (en tiedä onko näillä mitään merkitystä, mutta piti nyt sitä tähänkin ujuttaa).
Kaada seos tasaisesti piirakan päälle.
Paista uunissa 200 asteessa noin 40 minuutia.
Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo kesäkurpitsapohja. Pitäisi kokeilla joskus.
VastaaPoista